Kapusta włoska z mięsem mielonym

Składniki: główka kapusty włoskiej ok.  1 kg, 1 puszka przecieru pomidorowego, ¼ l rosołu, 150 g tartego sera, 20 g masła, 2 łyżki oleju, 600 g mięsa mielonego, mała czerstwa bułka, jedna papryka czerwona żółta lub zielona, ząbek czosnku, 1 cebula, 2 jajka, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, łyżeczka jałowca, estragon, 2-3 goździki

Wykonanie: Kapustę opłukać, oczyścić i całą włożyć do gorącej wody i blanszować 15 min. Wyjąć i zdjąć 15 największych liści, usunąć zgrubienia. Pozostałą kapustę pokroić w paseczki. Cebulę i czosnek posiekać podsmażyć na oleju dodać kapustę, pokrojoną w kostkę paprykę, mielone mięso, namoczoną i odciśniętą bułkę, jajka, śmietanę, połowę startego sera, przyprawić solą i pieprzem i wymieszać. Naczynie wysmarować masłem, spód wyłożyć liśćmi kapusty pokryć farszem, posypać serem i tak na przemian, na wierzchu liście. Zalać rosołem dodać jałowiec i goździki. Wierzch zapiekanki posmarować przecierem i piec 60 min., w temperaturze 180 st. 20 min. przed końcem wierzch posypać resztą sera wymieszanym z bułką tartą.

Zapraszam do komentowania!

*

.