Placki ziemniaczane z serem – Ekwador
Nie są to właściwie placki ziemniaczane tylko z ziemniaków. Jakaś propozycja na danie ziemniaków, które w tym roku sa wyjątkowo tanie. A dlaczego Ekwador? Dobre pytanie.
Składniki: ½ kg ziemniaków, sól, 1 średnia cebula drobno posiekana, 2 łyżeczki masła, ¼ szklanki sera żółtego (cheddar) startego na grubej jarzynowej tarce, tłuszcz (masło, olej lub smalec) do smażenia
Wykonanie: Ziemniaki ugotować w łupkach, obrać, utrzeć ( lub zemleć ) na jednolitą masę, lekko posolić. Cebulę usmażyć w maśle na złoty kolor. Ziemniaki wymieszać dokładnie z cebulą i serem, posolić do smaku. Uformować z masy 6 grubych placków i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu aż się zarumieni. Podawać z pikantnym sosem pomidorowym i surówką lub sałatką.
marzec 1st, 2012 at 02:25
Ecuadorian-Style Potato Pancakes with Jalapeno & Cheddar :To start, I cook 4 large potatoes (cubed) in salted boiling water until tender. Then, I drain water and mash the potato with a fork in a bowl. Then, I mix the mashed potato with ½ cup cheddar cheese (grated), 2 fresh jalapeno chili (chopped), 4 tablespoons cilantro (chopped), ½ small red bell pepper (chopped), 2 eggs, juice from ½ lemon & 1 teaspoon sea salt. Then, I flatten a tablespoonful of the potato pancake mixture by hand and dust it with flour. Subsequently, I beat 4 eggs and coat the dusted potato pancake mixture with the eggs. Finally, I preheat three finger’s depth of grape seed oil over medium high heat and fry the potato pancakes until they turn crispy golden brown. Podaje odpowiedz dlaczego Ekwador? no i nie zapominajmy o kapeluszu na glowie!
marzec 1st, 2012 at 07:22
Dziekuję za wyjaśnienie palącej kwestii ekwadorskiej. Zastanawiam się, czy przetłumaczyć to? Chyba nie bo mam troche odwiedzających po drugiej stronie oceanu. Poza tym w bliżej nieokreślonej przyszłości ta strona ma być równiez w wersji angielskiej