Krokiety z sera
Składniki: 9 dag mąki, 8 dag masła lub margaryny, ½ litra mleka, 15 dag tartego żółtego sera, 2 żółtka, sól, pieprz, tarta bułka, tłuszcz do smażenia (olej lub frytura)
Wykonanie: Roztopić na patelni tłuszcz, dodać mąkę, dobrze wymieszać, dolać zimne mleko i chwilę gotować mieszając. Dodać żółty ser, żółtka, sól i pieprz do smaku, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Formować nieduże wałeczki, obtaczać w tartej bułce, smażyć w głębokim naczyniu w rozgrzanym tłuszczu. Wybierać łyżką cedzakową rumiane. Podawać z surówką jako samodzielne danie. Można zaostrzyć ich smak, dodając paprykę i inne przyprawy ziołowe. Tłuszcz do smażenia powinien być gorący, ale nie dymiący.