Tort pomarańczowy

Jest to jeden z  przepisów, przywieziony ze Lwowa, przez moją babcię Jadwigę,  która gotowania i pieczenia uczyła się w specjalnej szkole dla panien. Nie trzeba go przekładać masą dzięki czemu wykonanie nie powinno być zbyt czasochłonne. Pół godziny ucierania odnosiło się do makutry, a mikserem wystarczy do uzyskania jednolitej, jasnożółtej masy.

Składniki: 12 żółtek, i 28 dkg cukru, 28 dkg migdałów, 5 dk bułki tartej,  2 pomarańcze.
Wykonanie: żółtka ucierać ½ godziny z cukrem, następnie dać sok i skórkę z  pomarańczy, dodać sparzone i zmielone migdały a na końcu pianę z 8 białek. 4 białka przydadzą się do wykonania innych ciast lub smakołyków (patrz: murzyn z białek, tort sułtański). Piec  godzinę.

Zapraszam do komentowania!

*

.