Tort sułtański
Jeszcze jeden pomysł na zagospodarowanie białek pozostałych przy okazji robienia naleśników czy kruchego ciasta. Dość czasochłonny, ale efekt powinien być wspaniały.
Ciasto
Składniki: 40 dk cukru, 8 białek, 20 dk migdałów, cukier waniliowy, 1 łyżka mąki
Wykonanie: migdały sparzyć i zemleć. Pianę ubić, dodać cukier, migdały, wanilię i mąkę. Upiec trzy placki, a raczej szuszyć w około 100 °C.
Masa:
Składniki: 6 pomarańczy, 30 dk cukru, 4 białka, 25 dk daktyli
Wykonanie: pomarańcze rozkroić, wycisnąć sok, resztę ugotować zemleć na maszynce od mięsa dodać cukier, sok z pomarańczy i smażyć na marmoladę. Ubić pianę, dodawać po trochę do gorącej marmolady ciągle mieszając, w końcu wrzucić pokrajane daktyle , podsmażyć i przełożyć placki.
Lukier ponczowy.