Jabłka w biszkopcie
Kolejny przepis na wspaniały deser jabłkowy. Wypieków i deserów z jabłkami będzie na tej stronie wiele. Zachęcam do ich wypróbowywania. Ja mam kilka ulubionych i oczywiście podam je wam do oceny już wkrótce. Renety są jeszcze do dostania w małych warzywniakach i na straganach. W marketach ich nie znajdziecie.
Składniki: 8 równej wielkości winnych jabłek (antonówki, szare renety), 6-8 dag mąki, 3 jajka, 4 dag tłuszczu, 8 dag cukru, 4 łyżki śmietany, 4 łyżki dżemu, 2 dag masła lub margaryny do posmarowania
Wykonanie: Półmisek do zapiekania wysmarować tłuszczem. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne, nałożyć do środka dżemu i ułożyć w równych odstępach na półmisku. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać śmietanę, mąkę, pianę z białek. Lekko wszystko wymieszać. Ciastem przykryć jabłka ułożone w żaroodpornym naczyniu i piec 30-40 minut. Podawać na tym samym półmisku, na którym się zapiekały.