Sałatka pieczarkowa
Jest to dość nietypowa sałatka. Pierwszy raz jadłam ją u kuzynki Marysi. Jest to jej przebój imieninowy i nie tylko. Postanowiłam i ja spróbować i poprosiłam o przepis. Zachęcam do pójścia w moje ślady. Proporcje dla 4-6 osób.
Składniki: 1 kg pieczarek średnich lub dużych, pęczęk rzodkiewki, pęczek szczypiorku, 4 jajka, majonez, śmietana/jogurt, sól, pieprz
Wykonanie: pieczarki zblanszować i dać na sito żeby odciekły, jajka ogotować na twardo i pokroić w słupki, rzodkiewkę i szczypiorek pokroić w kostkę, wymieszać wszystko dodając majonez i śmietanę/jogurt oraz przyprawy
luty 20th, 2012 at 18:10
Wszystkie sałatki z pieczarkami mają prawo być dobre. Ich smaczek jest niepowtarzalny, wiele jednak zależy od ręki, ktora ten smaczek przywoła. Można również wypróbować pieczarki krojone w przeźroczyste plasterki z dużą ilością natki pietruszki, sokiem z cytryny cytryny, sola i pieprzem do smaku. Obok plasterek białgo sera i sardynka z oleju. Polecam