Zupa cebulowa
Ania, moja koleżanka mieszkająca za wielką wodą po przyjrzeniu się tej stronie zapytała „a gdzie jest twoja sławna zupa cebulowa?” Cóż przede wszystkim w głowie, robię ją, jak większość gospodyń, na oko. Mama, którą podglądałam, w czasie gotowania tej zupy, nauczyła się ją robić od polskiej gospodyni mojego francuskiego wujka. Pani ta świetnie gotowała i właśnie od mamy mamą wiele przepisów na ciekawe potrawy. Spróbuję podać sposób jej przygotowania, ale proporcje składników są do uznania kucharza.
Składniki: 3 duże cebule, 1/4 kostki masła, 3 łyżki mąki (polecam razową), 1,5 l wywaru/rosołu, sól, pieprz, grzanki, tarty żółty ser
Wykonanie: cebulę pokroić w kostke, wrzycić na patelnię na roztopione masło, dusić aż się zeszkli i troche zrumieni, dodać mąkę i dalej mieszać, dodawać po trochę wywar, ciągle mieszając, żeby nie było grudek, w końcu rzadką masę wlać do reszty wywaru, posolić, popierzyć, zagotować, podawać w miseczkach z grzankami i tartym serem
marzec 1st, 2012 at 01:13
Przepis na Zupe Cebulowa z Cidrem: 4 łyżki masla, 4 duze cebule cieniutko pokrojone, 3 szkl.wywaru z kurczaka(jarzyn etc.), 2 1/3 szkl. cider jablkowego-sprawdzalam jest w polskich sklepach, galazki tymianku, sol,pieprz, ser Gruyere,bagietka. Roztapiamy maslo, dodajemy cebule, saute 20 min, dolewamy wywar, cider, tymianek. Gotujemy. Wlewamy do kochilek do zapiekania, kładziemy bagietkę (kawalki pokrojone w sznitki :)), posypujemy tartym serem, zapiekamy „aż serek bedzie sie topil”.
marzec 1st, 2012 at 07:32
Pani Agato, jestem zbudowana Pani aktywnością na stronie. Czuję w pani komentarzach mistrza kucharskiego. Pozwoliłam sobie ten komentarz nieco przeredagować aby był bardziej spojny ale bez ingerencji w istote przepisu. Moze w przyszłości przenosę go do przepisów. Pozdrawiam Babcia Mai
marzec 5th, 2012 at 04:58
Dziekuje za przepis. Moj synek te zupe uwielbia. Ja oczywiscie tez.
marzec 5th, 2012 at 07:27
Aniu bardzo się cieszę. Może jeszcze coś ciekawego tu znajdziesz.
marzec 9th, 2012 at 12:48
have read all your articles and they are all great. congratulations for hard work on this website.http://www.jogosdopicapau.org
marzec 10th, 2012 at 09:01
Thank you. I’ll try to add much more interesting recipes