Tort z orzechów włoskich
Moja babcia Jadwiga zostawiła mam kilka przepisów na tort orzechowy, znajdą się na stronie wkrótce. Tymczasem Joanna uraczyła mnie jeszcze jednym, który znajdziecie poniżej.
Składniki: 8 jaj, 25 dag cukru mączki (można 20), 25 dag orzechów włoskich, wanilia, sok z 1 cytryny, 3 łyżki tartej bułki, 2 dag tłuszczu i 2 dag tartej bułki do formy
Wykonanie: Orzechy zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać sok z cytryny. Ubić pianę. Wyłożyć warstwami na żółtka pianę, zmielone orzechy, tartą bułkę, lekko wymieszać wszystkie składniki, najlepiej drewnianą łyżką. Tortownicę starannie posmarować tłuszczem, posypać bułką, wlać przygotowane ciasto, piec w średnio gorącym piekarniku około 40 minut. Zimny przekroić na 2 krążki i przełożyć masą orzechową lub czekoladową. Ja nasączam tort bardzo mocną kawą z cukrem. Uwaga, musi być zimna kawa. Masa, którą polecam to masło dokładnie zmiksowane z nutellą z dodatkiem niewielkiej ilości spirytus. Pyszna i robi się ją bardzo szybko. Ponadto pasuje do tortu.