Pasztet
Chociaż w sklepach można dostać całkiem smaczne pasztety, myślę, że pasztet swojej roboty będzie lepszy, chociażby dlatego, że będziemy wiedzieli co w nim jest. Przepisów jest wiele. Dostała go moja kuzynka Małgosia od swojej znajomej. Dzięki niemu zrobimy pasztet niezbyt tłusty i zdrowy (bez wątroby). Wypróbowany i godzien polecenia. Można go piec w jednorazowych foremkach aluminiowych, co ułatwi jego późniejsze przechowywanie.
Składniki: po 20 dkg mięsa z kurczaka, wołowiny, karczku i surowego boczku, 3 cebule, 4 jajka, przyprawy, rodzynki i śliwki suszone.
Wykonanie: mięsa pokroić w kostkę, dusić z 3 cebulami, dodać sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatułowa. Po wystudzeniu zmielić w maszynce, dodać ubite jajka, dokładnie wymieszać dodać rodzynki i śliwki wg włanego uznania, włożyć do foremek, zapiec ok. 30-40min.
Category: Przystawki zimne, Wszystkie
marzec 4th, 2012 at 15:11
Napewno pasztet ten zrobię na święta ,gdyż jest to wykonanie bardzo proste i szybkie.
marzec 4th, 2012 at 15:18
Właśnie i o dziwo nie ma w tym przepisie wątroby