Ciasto babkowe
Przepis dała mi Halinka w celu wzbpogacenia mojej strony. Widać tu inwencję twórcy. Przed wojną kto by pomyślał żeby w cieście wykorzystywać kisiel czy inne temu podobne składniki. A tu proszę jest kisiel i dla smakoszy śmietana zamiast mleka. Pewnie ktoś kreatywny doda to tego masę lub polewę. Proszę się nie krępować i puszczać wodze fantazji.
Składniki: 3 kisiele cytrynowe, 5 jaj, szklanka cukru pudru, 3 szklanki mąki tortowej, 1 szklana mleka lub słodkiej śmietany, 1/2 kostki masła proszek do pieczenia, cukier waniliowy
Wykonanie: utrzeć masło z cukrem (+waniliowy) na puszystą masę, dodawać po jednym jajku dalej ucierając, następnie dodajemy kisiele, mąkę wymieszaną z proszkiem na przemian z mlekiem (śmietaną). Gotową masę wlewamy na wysmarowaną i wysypaną blachę. Pieczemy około godziny w temperaturze 170- 180 stopni.