Żeberka w kawie
W kawie i nie tylko. Kuzynka góralka przepis wypróbowała i go poleca. Ja często gotując staram się dodać do potrawy coś od siebie, ale na kawę w żeberkach chyba bym nie wpadła. Jednak pomysłowość w kuchni daje często świetne rezultaty. A więc do dzieła.
Składniki: 1kg ładnych żeberek wieprzowych, 2 duże cebule, 200 ml ulubionego keczupu. 100ml miodu płynnego, 80 ml octu winnego, 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki sosu sojowego, kilka kropli sosu tabasco
Wykonanie: umyte i wysuszone żeberka pokroić w jednokostne porcje, cebulę drobno posiekać, wymieszać z keczupem, miodem, octem, kawą, sosem sojowym i tabasco. Mięso ułożyć w rondlu, zalać sosem, wymieszać i dusić 70-90 min na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Przed podaniem żeberka przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec przez 15 min w piekarniku. Można je podac z kaszą gryczaną lub z kopytkami. Inne dodatki według upodobania.
maj 4th, 2012 at 17:40
Polecam naprawdę bardzo dobre nawet je nie zapiekałam.