Zupa ogórkowa
Można by pomyśleć „nic prostrzego” ugotować zupę ogórkową. Poza tym któż z nas jej nie lubi. No i fakt, że każdy nowy wariant może wnieść powiew świeżości do waszej kuchni spowodował, że właśnie dziś polecam ten przepis, troszeczkę bardziej skomplikowany niż ten najzwyklejszy.
Składniki: 4 średniej wielkości kiszone ogórki, 500 g mięsa wołowego (lub wieprzowego) z kością, ewentualnie ćwiartka kurczaka, włoszczyzna, łyżka masła, 150 g śmietany, łyżka mąki, 4 duże ziemniaki, sól, odrobina pieprzu, zielona pietruszka lub koperek.
Wykonanie: Ugotować rosół z mięsa i włoszczyzny (można przyrządzić go poprzedniego dnia). Ogórki obrać ze skórki, pokrajać w drobną kostkę lub zetrzeć na jarzynowej tarce, włożyć do rondelka z masłem i dusić 15 minut. Następnie dodać mąkę, wymieszać dobrze na ogniu. Do przecedzonego rosołu włożyć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gdy prawie miękkie – dodać zasmażkę z ogórkami, jeszcze chwilę gotować. Po zestawieniu z ognia – dodać śmietanę i zieleninę. Zupę tę można przyrządzić niekoniecznie na mięsiena lecz na wędzonce lub kiełbasie.
marzec 11th, 2012 at 15:02
i love your blog, i have it in my rss reader and always like new things coming up from it.
marzec 11th, 2012 at 16:33
Nice to hear it. Please visit my blog any time.