Mazurek królewski

Idą święta Wielkanocne, więc czas na mazurki. Są setki przepisów na ten smakowity wypiek. U mnie znajdzie się conajmniej kilka, a zaczymam  od górnej półki czyli mazurka królewskiego. Potem będzie już tylko łatwiej.

Składniki: Na ciasto: 250 g mąki, 200 g masła roślinnego, 2 żółtka, 10 g (1 dekagram) drożdży, otarta skórka z cytryny (przedtem wyszorowana i sparzona), 50 g cukru pudru. Na masę migdałową: 100 g migdałów, pełna łyżka cukru pudru i tyle śmietanki, by powstała dość gęsta masa. Masa czekoladowa: 200 g cukru, 100 g mleka, czubata łyżka kakao, łyżka masła, pół laski wanilii, trochę pokrajanej w kostkę smażonej skórki pomarańczowej lub kilka kolorowych marmoladek.

Wykonanie: Mąkę rozetrzeć na sucho z drożdżami, przesiekać z tłuszczem i cukrem, dodać żółtka i otartą skórkę, zagnieść szybko ciasto, schłodzić przez godzinę w lodówce. W tym czasie zaparzyć wrzątkiem migdały, po 15 minutach obrać z łupek i zemleć w maszynce lub usiekać. Dodać cukier i śmietankę, wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość pół centymetra, rozłożyć na blaszce lub w tortownicy (jeśli chcemy by mazurek był okrągły) tworząc lekko podwyższone brzegi (można ułożyć dookoła zwinięte w spiralkę dwa cienkie wałeczki). Pod kruche ciasto blaszki nie trzeba smarować tłuszczem. Wstawić do wcześniej mocno nagrzanego (250°C) piekarnika i podpiec na lekko złotawy kolor. Wyjąć ciasto, rozłożyć równą, cienką warstwą masę migdałową, ponownie wstawić do piekarnika podstawiając pod blaszkę płytkę ochronną, piec 8-10 minut, po czym wyjąć z piekarnika i ostudzić. W tym czasie przyrządzić masę czekoladową (kakaową). Cukier wsypać do rondelka, dodać mleko, gotować na dość silnym ogniu kilka minut, gdy spuszczona z łyżki kropla ciągnie niteczkę – wsypać kakao, rozerwaną laskę wanilii, utrzymywać mieszając na ogniu ok. 2 minut, odstawić z ognia, dodać masło, rozetrzeć i od razu wyłożyć równą warstewką na mazurek i udekorować pokrojoną skórką pomarańczową lub marmoladkami. Mazurki kraje się zazwyczaj w wąskie niezbyt długie prostokąciki. W ten sam sposób można przyrządzić mazurek orzechowy.

Zapraszam do komentowania!

*

.