Boeuf Strogonow
Przekonuję się, że jest wiele osób z przyjemnością dzielących się swoimi przepisami z innymi. Do takich właśnie należy Malwina. Liczę na więcej. A tymczasem przedstawiam potrawę, która do najtańszych nie należy, ale bez większego wysiłku może znaleźć się na każdym stole! Podobno pierwszy raz przyrządził tę potrawę nadworny kucharz cara Aleksandra I i zachwycił nią podniebienia carskich gości. Ja pamiętam to danie z nieczęstych wizyt w restauracji, jakie składałam tam w dzieciństwie i wczesnej młodości. Jak tylko potrawa była w karcie, zamawiałam ją. Wtedy podawali z tzw. kluskami węgierskimi.
Składniki: 60-70 dag polędwicy wołowej, 2 cebule, 30 dag pieczarek, masło, mąka, szklanka rosołu, 4-5 średnich ogórków kiszonych, kubek kwaśniej śmietany, 3 łyżki musztardy, cukier, sól, pieprz
Wykonanie: Mięso płuczemy, suszymy, w razie potrzeby czyścimy z błonek, a następnie kroimy w cienkie paseczki. Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę lub w piórka. Pieczarki czyścimy, płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy w cienkie plasterki. Mięso smażymy porcjami na złoty kolor w dużym rondlu na rozgrzanym maśle. Każdą porcję po usmażeniu posypujemy solą i pieprzem i zabezpieczamy przed wystudzeniem. Na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulę i pieczarki. Następnie posypujemy je mąką i robimy zasmażkę. Wlewamy rosół (może być z kostki) i zagotowujemy, ciągle mieszając. Dorzucamy mięso i pokrojone w cienkie paseczki ogórki. Zaciągamy sos kwaśną śmietaną i dodajemy musztardę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem (np. białym) i odrobiną cukru. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem jeszcze około 20 minut (do miękkości mięsa). Danie smakuje wybornie z ryżem na sypko, ozdobione natką pietruszki.
maj 4th, 2012 at 12:03
how long does it take you to finish a good article like this one?http://www.kitsucesso.com
maj 5th, 2012 at 20:58
few minutes only