Żur małopolski
Każda gospodyni z niewielkim nawet doświadczeniem potrafi zrobić żurek. Niemniej jednak moja podpowiedź powinna ułatwić gotowanie tej typowo polskiej zupy, gdy ma się jakieś wątpliwości, chce się skorzystać z podpowiedzi lub po prostu robi się go pierwszy raz. W przepisie mówimy o gotowym żurku dostępnym w handlu. Ostrzegam jednak, że coraz częściej trafiają się producenci dodający octu aby szybciej uzyskać „kwaśność”. Rozwiązaniem jest ukiszenie żuru w domu.
Składniki: ½ litra żuru, szklanka śmietany, cebula, 20 dag wędzonego boczku, 20 dag kiełbasy, 2 ząbki czosnku, ¾ kg kartofli. Wykonanie: 15 dag boczku zalać wodą, dodać czosnek i gotować. Kiedy boczek miękki dodać pokrojone w kostkę kartofle. Kiedy z kolei kartofle są już ugotowane dodać żur. Posiekać resztę boczku, zrumienić z posiekaną cebulką. Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na smalcu i wrzucić do zupy. Na końcu wlać śmietanę. Najlepszy – odgrzewany czyli dnia następnego.