Zupa jarzynowa wiosenna
Wiosna zbliża się wielkimi krokami, co mnie bardzo cieszy, bo mam już dość zimna, szarości i krótkich dni. Warto aby zagościła też na naszych stołach. Mam nadzieję, że nowalijki się wkrótce pojawią i będa coraz tańsze. Taką zupę robiła moja mama i mam jak najlepsze wspomnienia znią związane.
Składniki: 2 pęczki (młodej) włoszczyzny, 2 cebule, 1 pęczek młodego kopru, 1 pęczek zielonej pietruszki, 2 garści drobnego makaronu (gwiazdki, ryż), 1 łyżka masła, ½ szklanki śmietany, sól.
Wykonanie: Umytą włoszczyzną obrać, opłukać, pokrajać drobniutko w paseczki. Obraną cebulę opłukać i drobno posiekać. Wszystkie warzywa udusić z dodatkiem masła. Po kilkunastu minutach zalać wrzącą wodą, ugotować do miękkości, pod koniec wrzucając makaron. Gdy makaron miękki, odstawić, dodać śmietanę i drobno posiekaną zieleninę. Jesłi gotujemy wieszy gar lub rodzina nie poradzi sobie z zupą za jednym razem, makaron można ugotować osobno.