Deser angielski
Chwilowo pozostanę przy tej nazwie. Jej angielskie brzmienie to „crumble”. Długo nie zamieszczałam tego przepisu bo usiłowałam deser nazwać po polsku i nic z tego nie wyszło. A jest tak świetny, że nie chciałam już dłużej czekać. Są już w sklepach i na targowiskach papierówki (szare renety jesienią i zimą), świetnie się nadające do tego deseru (ciasta). Znam go z jakieś starej gazety i kiedyś szukając czegoś szybkiego i nietrudnego w wykonaniu spróbowałam. No i sukces. Gościom smakowało i teraz sami swoich traktują tym specjałem. Warto spróbować bo robi się szybko. Można zacząć pół godziny przed przybyciem biesiadników.
Składniki: kilogram jabłek (renety, papierówki), mogą być też gruszki, morele, śliwki lub ich mieszanka, ewentualnie rodzynki lub suszona żurawina, 15 dkg mąki, 10 dkg cukru, 10 dkg masła,
Wykonanie: owoce pokroić w kostkę, dodać rodzynki (żurawinę), wymieszać a następnie włożyć do żaroodpornego naczynia, w misce wymieszać mąkę z cukrem, dodać masło i wyrobić ręką aż powstanie gruba kaszka, posypać nią owoce. Piec w nagrzanym piekarniku (180 st. C) przez 30 minut. Podawać gorące ewentualnie z dodatkiem zimnej gęstej śmietany.