Kaszotto

Składniki:

1 kg kaszy pęczak (gryczanej), kilka łyżek oleju rzepakowego, ok. 20 dkg cebuli szalotki 0,25 l białego wina, 1 litr bulionu, + ew dodatki takie jak grzyby, owoce morza, mięso w małych kawałkach

Wykonanie:

Robi się tak jak risotto, a mianowicie. Na oleju należy zeszklić pokrojoną drobno cebulę. Następnie wsypać kaszę, wymieszać i podsmażać do lekkiego zeszklenia. Wlać wino (w dwóch porcjach) i mieszać do wchłonięcia prze kaszę. Następnie wlewać porcjami ciepły bulion i cały czas mieszać. Kontynuować do momentu uzyskania kleistej masy i kaszy o odpowiedniej twardości. Trwa to trochę i nie należy odchodzić od garnka. Wszelkie dodatki według uznania, w zależności od tego czy ma to być dodatek do głównego dania czy to całe danie.

PS. Witam po dłuuuuugiej przerwie

Zapraszam do komentowania!

*

.