Babeczki z owocami

Wielokrotnie wykorzystywałam różne przepisy na babeczki. Był czas, że królowały one na moim stole, gdy przyjmowałam gości. Potem  moje uznanie  zyskiwały inne wypieki, ale do babeczek ciągle wracam. Te tutaj to jedna z propozycji jak można je przygotować.

Składniki: 12 dag mąki, 8 dag masła (masła roślinnego, margaryny), 4 dag cukru, cukier waniliowy, 2 stołowe łyżki śmietany

Wykonanie: Zagnieść ciasto z mąki, masła, cukru, cukru waniliowego, śmietany, podzielić na 12 części (na 12 babeczek), każdą cząstką ciasta wylepić wysmarowane tłuszczem małe foremki, ustawić foremki na blasze i upiec w piekarniku. Ostudzić. Zimne, ostrożnie (aby się nie pokruszyły) wyrzucić z foremek. Napełnić każdą babeczkę łyżką kremu z bitej śmietany i posypać umytymi i odsączonymi z wody owocami. Jeśli owoce kwaśne – posypać dodatkowo cukrem pudrem. Napełnić babeczki tuż przed jedzeniem, żeby ciasto nie rozmiękło, a było kruche. Można również zmiksować twarożek homogenizowany z miękkimi owocami ( maliny, truskawki, poziomki, jagody itp.), dodając cukier do smaku, napełnić babeczki masą twarożkową i przybrać całymi owocami.

Zapraszam do komentowania!

*

.