Pierniczki Agnieszki
Składniki: 50 dkg mąki, 15 dkg miodu, 15 dkg cukru, 2 jaja, przyprawa do pierników 1 dkg, sody oczyszczonej
Miód zrumienić z przyprawami. Wymieszać mąkę, miód, cukier i sodę. Zagnieść ciasto. Rozwałkować dość grubo, wykrawać pierniczki o różnych kształtach. Układać na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec. Polukrować lukrem zrobionym z 20dkg cukru pudru, 2-3 łyżek ciepłej wody. W czasie ucierania lukru dodać sok z cytryny. Ucierać 30 minut !!!
marzec 4th, 2012 at 15:07
Pierniczki te zrobiłam z polewą czekoladową gdyż nie przepadam za lukrowanymi ciasteczkami. Bardzo mi smakowały .
marzec 4th, 2012 at 15:19
No cóż lukrowane chyba lepiej pasują do Bożego Narodzenia