Delfina
Przekonałam się już wielokrotnie, że ludzka pomysłowość w kuchni nie ma granic. Wczoraj od mojego wielotniego kolego Kazia dostałam przepis na Delfinę. Jest to z pewnością ciasto wymyślone przez jakąś kreatywną gospodynię. Mam nadzieję, że w waszym wykonaniu będzie udane bo zapowiada się smakowicie.
Składniki:
Ciasto: 30 dkg orzechów włoskich – z tego ¾ do szklanki do posypania, 4 jaja, 1/2 szklanki cukru pudru, 1i 1/2 szklanki mąki, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 puszka ananasa (krążki)
Masa: 3/4 kostki masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 200 do 250 dkg serka np. „Twój smak”
Wykonanie:
Ciasto: mąkę wymieszać z sodą i proszkiem, cukier utrzeć z żółtkami w głównym naczyniu i powoli dodawać mąkę z dodatkami, dodać pokrojone orzechy i ananasa + sok z ananasa. Białka ubić na sztywno i dodać do masy. Piec 30 minut w 180 stopniach na blasze o wymiarach 26/40 cm.
Masa: zmiksować wszystkie składniki, wyłożyć na ciepłe ciasto (nie gorące), wierzch posypać orzechami (pokruszonymi)