Keczup z porzeczek
Czasami zostajemy obdarowani przez znajomych działkowiców pokaźną ilością porzeczek. Można z nich zrobic galaretkę świetnie nadającą się do różnych ciast. Niektórzy robią wino – całkiem, całkiem. Natomiast pomysł z wykorzystaniem ich do zrobienia keczupu może wyglądać na szalony, ale kto nam może zabronić eksperymentów w kuchni. Ja jestem absolutnie za i zachęcam do spróbowania.
Składniki: 2 kg czerwonych porzeczek, 1 kg cukru, szklanka octu (6%), łyżka mielonego cynamonu, po ½ łyżeczki mielonego pieprzu i ziela angielskiego, 2 łyżeczki mielonych goździków
Wykonanie: porzeczki opłukać, osuszyć, oczyścić z szypułek i zasypać cukrem w rondlu. Dodać przyprawy i ocet. Ciągle mieszając smażyć 25-30 minut. Gorącym keczupem napełniać słoiki typu twist, zakręcać i stawiać do góry dnem. Po ostudzeniu przechowywać w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu.
luty 27th, 2012 at 17:00
Pomysł dość dziwny ale jak dostanę porzeczki to kto wie?