Szynka gotowana
Jest to dobra alternatywa dla wędlin dostępnych w sklepach, a na które coraz bardziej narzekamy. Że są za słone, niesmacznie, wodniste, szybko tracą świeżość. Ja coraz częsciej piekę mięsa takie jak karkówka schab, udziec z indyka w worku foliowym po uprzednim natarciu przyprawami i wtedy wiem co jem. Jest to smaczne i zdrowe. Tu mamy może ciut bardziej skomplikowaną procedurę ale myślę, że warto ją przejść.
Składniki: 1.20 kg mięsa (szynka, karkówka), sól do peklowania; zalewa: 2 litry wody, 2 łyżki majonezu kieleckiego, 2 łyżki majeranku, 2 łyżki wegety, 3 ząbki czosnku, 1/4 szklanki soli (dodać na samym końcu po włożeniu mięsa do zalewy), listek laurowy, ziele angielskie, kilka ziarenek pieprzu
Wykonanie: mięso nasmarować solą do peklowania i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia nie płukać mięsa, założyć na nie siatke. Przygotować i zagotować zalewę i do gotującej się na małym ogniu zalewy włożyć szynkę. Gotować 50 minut. Pozostawić mięso w zalewie do następnego dnia. Na drugi dzień wyjąć i do gotującej się zalewy włożyć mięso aby na wolnym ogniu gotowało się 40 minut. Potym wyjąć i po wystudzeniu można konsumować.
marzec 5th, 2012 at 18:15
Polecam, to jest rewelacja bardzo smacze. Proponuję zrobić to na święta a goście napewno będą zachwyceni.
marzec 5th, 2012 at 21:12
Też mi się wydaje, że nadchodząte święta to okazja, żeby wypróbować ten przepis.
marzec 7th, 2012 at 14:08
Przepis ciekawy,nie zabierze dużo czasu. W czasie gdy szynka będzie się gotowała, można robić co innego. Wykorzystam z pewnością przed świętami wielkanocnymi. Pozdrawiam…Bronia