Boeuf Strogonow

Przekonuję się, że jest wiele osób z przyjemnością dzielących się swoimi przepisami z innymi. Do takich właśnie należy Malwina. Liczę na więcej. A tymczasem przedstawiam potrawę, która do najtańszych nie należy, ale bez większego wysiłku może znaleźć się na każdym stole! Podobno pierwszy raz przyrządził tę potrawę nadworny kucharz cara Aleksandra I i zachwycił nią podniebienia carskich gości. Ja pamiętam to danie z nieczęstych wizyt w restauracji, jakie składałam tam w dzieciństwie i wczesnej młodości. Jak tylko potrawa była w karcie, zamawiałam ją. Wtedy podawali z tzw. kluskami węgierskimi.

Składniki: 60-70 dag polędwicy wołowej, 2 cebule, 30 dag pieczarek, masło, mąka, szklanka rosołu, 4-5 średnich ogórków kiszonych, kubek kwaśniej śmietany, 3 łyżki musztardy, cukier, sól, pieprz
Wykonanie: Mięso płuczemy, suszymy, w razie potrzeby czyścimy z błonek, a następnie kroimy w cienkie paseczki. Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę lub w piórka. Pieczarki czyścimy, płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy w cienkie plasterki. Mięso smażymy porcjami na złoty kolor w dużym rondlu na rozgrzanym maśle. Każdą porcję po usmażeniu posypujemy solą i pieprzem i zabezpieczamy przed wystudzeniem. Na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulę i pieczarki. Następnie posypujemy je mąką i robimy zasmażkę. Wlewamy rosół (może być z kostki) i zagotowujemy, ciągle mieszając. Dorzucamy mięso i pokrojone w cienkie paseczki ogórki. Zaciągamy sos kwaśną śmietaną i dodajemy musztardę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem (np. białym) i odrobiną cukru. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem jeszcze około 20 minut (do miękkości mięsa). Danie smakuje wybornie z ryżem na sypko, ozdobione natką pietruszki.

Smacznego!!

Zapraszam do komentowania!

  1. Arlete Says:

    how long does it take you to finish a good article like this one?http://www.kitsucesso.com

  2. Babcia.Mai Says:

    few minutes only

Zapraszam do komentowania!

*

.