Zupa piwna
Jest to zupa na chłodne dni, bo wyraźnie rozgrzewająca. Może trochę na nią za późno, bo wiosna pcha się drzwiami i oknami. Ale pamiętajmy w marcu jak w garncu, a kwiecień plecień … Czyli chłodne dni są jeszcze możliwe. No a za pół roku znowu szykować się będziemy na chłody. Czyli przepis na dziś i na przyszłość.
Składniki: 2 butelki jasnego piwa, 3 żółtka, 4 łyżki cukru, ½ szklanki śmietany, kilka goździków, szczypta cynamonu.
Wykonanie: Żółtka ubić z cukrem do białości, ubijając połączyć ze śmietaną, podgrzewać stale ubijając i dodając piwo. W trakcie podgrzewania dodać cynamon i goździki. Podgrzewać tak długo, aż zupa zgęstnieje. Podawać w kamionkowych ogrzanych naczynkach wkładając do każdej porcji po parę kostek dobrze odciśniętego białego sera.