Spaghetti z rukolą
Czasem rukola kupiona do wykwintnej sałatki, niewykorzystana w całości, zalega w lodówce jak wyrzut sumienia. Czasem kusi w sklepie, a brak nam pomysłu na jej wykorzystanie. Polecam kluski z rukolą i ziarnem słonecznika. Warunek jest jeden. Liście rukoli muszą być drobne, bo te wielkie zbyt wolno miękną. Na patelni liście spędzą tylko chwilę, ale ich orzeszkowy aromat zostanie uwolniony. Uprażone na patelni ziarna słonecznika ten orzechowy charakter zaostrzą.
Porcje: 2 Koszt: 15 zł Trudność: prosty Czas: 20 min. Kaloryczność: wysoka
Składniki: 15 dag makaronu, 1/3 szklanki ziaren słonecznika, 10 dag liści rukoli, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki tartego parmezanu, sól i pieprz.
Wykonanie: Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, kiedy się zrumienią, odstawiamy. Na patelnię wlewamy oliwę, kiedy się lekko podgrzeje, wrzucamy liście rukoli i smażymy je, mieszając, przez około 2 minuty. Odstawiamy i doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente. Kiedy będzie gotowy, odcedzamy go i wrzucamy na patelnię z rukolą. Mieszamy, podgrzewamy krótką chwilę, posypujemy ziarnami słonecznika i tartym parmezanem. Podajemy ozdobione kilkoma surowymi listkami rukoli.
Tags: na obiad, rukola, spaghetti, włoskie
marzec 4th, 2012 at 13:51
Przepyszne 🙂
marzec 15th, 2012 at 22:01
please keep posting those great articles, your readers thank you so much for that, as we can always learn something new from your articles.http://www.1001passagens.com
marzec 16th, 2012 at 07:10
I am pleased to hear it and I promise to continue.