Ciasto dwukolorowe na dwa sposoby

Składniki: 5 jaj, 1,5 szkl. cukru, 2,5 szkl. mąki, 0,5 szkl. oleju, 1 szkl. wody mineralnej, 3 łyżki kakao, 3 łyżki mąki (dodatkowo), 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić z niewielką ilością cukru, następnie dodać resztę i dalej ubijać. Jak piana bedzie sztywna dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Następnie dodawać do masy kolejne składniki: mąkę z proszkiem, olej, wodę mineralną i miksować. Podzielić na wie równe części. Do jednej dodać 3 łyżki mąki a do drugiej 3 łyżki kakao.

Sposób I

Wlać najpierw jedno, a następnie na środek drugie ciasto do wysmarowanej i wysypanej lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku. Nie otwierać piekarnika w czasie pieczenia.

Sposób II

Wziąć 2 łyżki jednego ciasta i wlać na środek tortownicy, następnie dwie łyżki drugiego ciasta i tak do końca. Ciasto  rozleje się na całą tortownicę, a po upieczeniu (patrz wyżej) będzie miało piękny, za każdem razem trochę inny wzorek.

Zapraszam do komentowania!

*

.