Baba naleśnikowa

Naleśniki

Składniki: 25 dkg mąki, 25 dkg mleka, 25 dkg wody, 2 jajka, 3 łyżki oleju, sól.
Wykonanie: Wymieszać dokładnie mleko z mąką i jajkami następnie dodać sól oraz ciepłą (nie gorącą) wodę, oraz olej i dokładnie wymieszać. Patelnię wysmarować tłuszczem i upiec naleśnik. patelnia powinna być gorąca. Kolejne można już smażyć  bez smarowania.

Farsz

Składniki: 20 dkg mielonego gotowanego mięsa, 2 jajka, zielona pietruszka, sól, pieprz.
Wykonanie: Po wymieszniu składników farszu, wysmarować masłem i posypać bułką tartą płaski rondel (naczynie żarodoporne), wyłożyć naleśnikami po 2-3 sztuki,  przekładać nadzieniem. Na koniec zawinąć wystające brzegi naleśników do środka lekko przecisnąć posmarować białkiem lub śmietaną – posypać bułką na wierzch położyć kawałki masła i zapiec.

Zapraszam do komentowania!

*

.