Chleb

Zdrowa moda na chleb pieczony w domu zagościła u wielu z nas. Ja ambitnie zaczęłam od chleba na własnoręcznie przygotowanym zakwasie. Potem, chyba z wygody, przeszłam na gotowe mieszanki. Poniższy przepis, przysłany mi przez Joannę, jest wypróbowany (jadłam, pyszny), więc nic nie stoi na przeszkodzie by jeść chleb dobry, zdrowy i bez konserwantów czy polepszaczy.

Składniki: 1 kg mąki, 1 łyżka cukru, 10 dag drożdży, 2 szklanki otrębów pszennych (lub innych zbóż), 2 szklanki wody, 2 szklanki mleka, 2 czubate łyżeczki soli, 4 łyżki słonecznika, 4 łyżeczki siemienia lnianego

Wykonanie: z drożdży, cukru, mleka zrobić zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Gdy urośnie, mikserem (końcówki do wyrabiania ciasta) wymieszać wszystkie składniki, włożyć do foremek, poczekać aż urośnie. Piec w piekarniku około 1,5 godziny w temp. 150 stopni. Można dodawać inne ziarna, takie jak sezam, dynia a także orzechy laskowe, gotowaną pszenicę, co komu smakuje. Polecam suche drożdże, wtedy ciasto tak szybko nie rośnie i nie opada w piekarniku. Po upieczeniu można wierzch posmarować wodą, wtedy ładnie się błyszczy lub przed pieczeniem ozdobić ziarnami. Joanna radzi dodawać mniej drożdży niż w przepisie.

Zapraszam do komentowania!

  1. Agata Says:

    Marzy mi sie taki chleb pieczony w prawdziwym domowym piecu.

  2. Babcia.Mai Says:

    Może niedługo będzie taka okazja. Ale z piekarnika też jest niezły.

Zapraszam do komentowania!

*

.