Kapusta kwaszona

Mało komu chce sie teraz kwasić kapustę. Chyba jednak warto. Specjaliści od zdrowego żywienia twierdzą, że jest to jeden z bardziej zalecanych pokarmów, pełen witamin i mikroelemntów. Kapusta jest dostępna praktycznie przez cały rok i wkażdej chwili można ją ukisić aby mieć niewielką porcję na domowe potrzeby. Tak więc do roboty!

Składniki: 1 kg kapusty białej lub czerwonej, 2 ½ -3 dag soli, 1-2 łyżki kminku, ewentualnie 15 dag jabłek.

Wykonanie: Umyć i wyparzyć wrzątkiem naczynia i narzędzia pracy. Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, umyć, poszatkować drobno na szatkownicy, wymieszać z solą i kminkiem. Włożyć do przygotowanego naczynia, ugnieść aż puści sok. Sok powinien przykryć powierzchnię kapusty. Przykryć wyparzonym denkiem lub talerzykiem, obciążyć. Po 5-6 dniach przebić do dna w kilku punktach. Gotową kapustę po 8-10 dniach przełożyć do słoików i przechować w lodówce.

Zapraszam do komentowania!

*

.