Chili con carne
Uraczono mnie tym wspaniałym daniem w czasie mojego pobytu w Dortmundzie. Donia i Gizela, u których gościłam, postanowiły zaserwować coś „innego”. No i było inne niż to do czego jesteśmy w Polsce przyzwyczajeni. Czasami warto sięgnąć do kuchni świata i skosztować innych smaków.
Składniki: 200g mielonego miesa (mieszane wieprzowe/wołowe), 2 zabki czosnku, 1 cebula, 2 lyzki oleju, 425g (puszka) czerwonej fasolki, 1 opakowanie Fixu „chili con concarne” firmy Magi.
Wykonanie: Olej rozgrzać, wrzucić pokrojoną cebulę razem z miesem i przysmarzyć, dolac 250 ml wody i wsypać zawartość „Fixu”, gotowac okolo 5 min na malym ogniu, mieszajac od czasu do czasu. Puszkę czerwonej fasolki ocedzic, dodac do miesa, krótko zagotować, dodać wyciśnięty czosnek. Na koniec można dodać ok. 200g kiełków soi (świeżych albo z puszki) – dla zdrowotności!!
Fix (którego w Polsce trudno dostać) można zrobić samemu, wymieszać kostkę bulionu, chili, pieprz, suszone papryczki chili, puszkę przecieru pomidorowego, sól – proporcje zależą od tego jak pikantną potrawę chcemy ugotować
luty 23rd, 2012 at 22:51
Szanown Babciu Mai,mieszkam chwilowo w kraju, gdzie Chili serwowane jest prawie na kazdym rogu.Nigdy nie spotkalam sie z dodawaniem kielkow sojowych, natomiast dodawana jest slodka zielona papryka,suszona bazylia,kminek,kawalki pomidorow,sos pomidorowy, no i oczywiscie ostre papryczki chili.Mysle,ze mieszanka Fix to polowa skladnikow tej potrawy. Rodzaj miesa zalezy od upodoban i regionu.Chili podawane jest z ryzem albo mexykanskimi kukurydzianymi chrupkami(tortilla chip).:)
luty 24th, 2012 at 07:29
Pani Agato
Dzięki za komentarz. Ten przepis dostałam z Niemiec. Pewnie w każdym kraju są jakieś jego warianty ale dzieki pani będzie bliższy orginału. Może ma Pani inne ciekawe przepsiy, które wzbogaciłyby tę stronę
luty 25th, 2012 at 18:00
Droga Babciu Mai,
bardzo dobra odpowiedz!
Te potrawe mozna rzeczywiscie w rozny sposob przgotowywac. Na przklad do „Texas Chili ” dodaje sie boczek, kukurydze, biale wino, oregano i gorzka czekolade!
Zapewniam smakuje rowniez wysmienicie!
Lasio
marzec 17th, 2012 at 01:32
Przepraszam bardzo, sprawdzalam rozne strony internetowe pod haslem Texas Chili i nie moglam znalezc w skladnikach czekolady, bardzo prosze o podanie blizszych informacji. Chetnie sprobuje!A wracajac do chili con carne, to oryginalnie jest jeden przepis,reszta to modyfikacje kucharskie. Ale przeciez, o to nam chodzi,zeby dzielic sie naszymi doswiadczeniami kulinarnymi.
marzec 17th, 2012 at 08:39
Zgadzam sie w całej rozciągłości. O czekoladzie postaram sie dowiedzieć.
marzec 17th, 2012 at 01:33
http://www.recipe.com/texas-chili/