Żeberka w kapuście

Martyna z Siemianowic poprosiła mnie o przepis na żeberka ponieważ nabyła takowe (cielęce) i chce je smacznie przyrządzić. Poniższy przepis właściwie odnosi się do wieprzowych ale i z cielęcymi powinien się udać. Przepis dostałam od cioci Ziuty. Już nie jeden jej przepis się tu znalazł.

Składniki: 1,2 kg żeberek, biała kapusta (ok. 1 kg), przyprawy (majeranek, kminek, sól, pieprz, czosnek do cielęcych),  tłuszcz (smalec, olej)
Wykonanie: żeberka podzielić na kawałki ok. 5 cm., natrzeć przyprawami i szybko obsmarzyć na gorącym tłuszczu, kapustę poszatkować i wrzucić do żeberek, dusić aż będzie miękka a żeberka będa odstawać od kości.

Zapraszam do komentowania!

  1. Ewa Says:

    Robiłam z kapustą kiszoną i sa rewelacyjne, polecam!!

  2. Babcia.Mai Says:

    Bardzo się cieszę, że ci się udały. Ja kiedyś też spróbuję z kiszoną. Jak już nie będę na diecie!!!!

  3. Babcia.Mai Says:

    A może jedną i drugą?

  4. Zdzisława Says:

    Ja też robiłam z kapustą kiszoną, bardzo dobre!

Zapraszam do komentowania!

*

.