Zupa cebulowa z cidrem
Zyskałam wdzieczną korespondentkę z Chicago, Agatę, która jest świetną kucharką i ma dużo ciekawych przepisów. Podesłała mi osttatnio ten, kolejny na zupę cebulową. Jest bardzo francuski bo i cydr i bagietka i ser. Agacie dziekuję za już i prosze o jeszcze.
Składniki: 4 łyżki masla, 4 duże cebule cieniutko pokrojone, 3 szkl. wywaru z kurczaka (jarzyn etc.), 2 1/3 szkl. cydru jablkowego -sprawdzałam jest w polskich sklepach, tymianek, sól, pieprz, ser Gruyere, bagietka.
Wykonanie: roztapiamy maslo, dodajemy cebule, dusimy20 min, dolewamy wywar, cidr, tymianek. Gotujemy. Wlewamy do kochilek do zapiekania, kładziemy bagietkę (kawalki pokrojone w sznitki ), posypujemy tartym serem, zapiekamy „aż serek bedzie sie topił”.