Mazurek jabłkowy
Trzeba iść za ciosem i podpowiadać drogim gościom tej strony kolejne przepisy na mazurki. Tym razem jabłkowy. Ktoś mógły zarzucić, że to po prostu szarlotka. Jednak się nie zgodzę z tym „kimś”. Jednak jak zobaczymy gotowe już ciasto to od razu będzie widać, że to mazurek, zresztą jest Wielkanoc więc nie powinno być tu żadnych wątpliwości.
Składniki: Kruche ciasto jak w poprzednich mazurkach, 1 słoik jabłek prażonych w cukrze, 4 pełne łyżki zmielonych migdałów, kilkanaście sztuk wyłuskanych orzechów, jajko lub białko do posmarowania wałeczków, trochę smażonej skórki pomarańczowej.
Wykonanie: w małej tortownicy lub blaszce wyłożonej folią aluminiową podpiec kruchy spód z podwyższonymi brzegami, pozostawiając część ciasta na kratkę z wierzchu. Gdy ciasto lekko się zaróżowi posypać je migdałami, rozłożyć równa warstwą jabłka, z reszty ciasta taczać cienkie wałeczki i ułożyć z nich na wierzchu kratkę, wkładając w każdą połówkę lub ćwiartkę orzecha. Posmarować rozbitym jajkiem i wstawić do piekarnika. Gdy ciasto ładnie się zrumieni – wyjąć z piekarnika.
kwiecień 5th, 2012 at 21:33
Z tego faktycznie może wyjść świetny mazurek. Ciekawy przepis.Nie wpadłabym na to, ponieważ utarło się wykorzystywać jabłka głównie do szarlotki, lub jako słodki dodatek do drobiu. Andzia.
kwiecień 6th, 2012 at 07:24
No to zachęcam do wypróbowania.