Mazurek makowy
Nie ma żartów, Wielkanoc coraz bliżej i trzeba się do niej przygotować, nie tylko duchowo. Podaję kolejny przepis na mazurek. Wiadomo jeśli chodzi o to „taneczne” ciasto to jest spora gama przepisów. Postaram się tę strone uzupełnic o jeszcze kilka. Prosze nie pomylić syropu z lukrem!!
Składniki: Ciasto kruche jak w „królewskim”, na masę makową: 1 szklanka maku, 100 g migdałów, 1 szklanka cukru, ¼ szklanki wody, kawałek wanilii, na lukier: pół szklanki cukru pudru, sok z cytryny, do przybrania: połówki orzechów lub paseczki smażonej skórki pomarańczowej.
Wykonanie: Poprzedniego dnia namoczyć we wrzątku mak, nazajutrz osączyć dokładnie na sicie, zemleć w maszynce z drobnym sitkiem. Migdały sparzyć przez 15 minut i obrać z łupinek, po czym usiekać. Przyrządzić syrop z cukru i wody, dodając wanilię, zagotować „do nitki” (ostatnia kropla ciągnie niteczkę), od razu wsypać mak, wymieszać, zestawić z ognia. Dodać migdały i dobrze wymieszać. Z kruchego ciasta upiec spód jak do mazurka królewskiego, na wystudzonym rozłożyć równą warstwą mak, wygładzając powierzchnię nożem zwilżonym w zimnej wodzie. Przyrządzić lukier, rozcierając cukier puder z sokiem z cytryną, posmarować z wierzchu mak, od razu przybrać połówkami orzechów lub skórką pomarańczową.
kwiecień 26th, 2012 at 19:16
thanks for the nice post. i am expecting some different idea from your side. you always represent some new thought in your post.http://www.listadeemail.org