Ogórki z curry
Zaczyna się sezon na ogórki (nie ogórkowy!!!). Proponuję zrobienie ich, na inną niż powszechnie znana, modłę. Próbowałam, sa pyszne i zamierzam skorzystać z przepisu jak tylko będę miała własne z działki. A przepis mam od mojej góralskiej kuzynki Małgosi. Proporcje przybliżone, zależą od wielkości ogórków, słoików itp.
Składniki: 1,5 kg ogórków, 1-2 cebule, nać selera, ziarna gorczycy zalewa: 1 litr wody, 1 szkl. octu, 1,5 szkl. cukru, 3 łyżeczki soli, 3 łyżeczki curry
Wykonanie: ogórki obrać pokroić wzdłuż na ćwiartki, ułożyć je pionowo w małych słoikach (po dżemie), na dnie których należy umieścić listek naci selera, plaster cebuli i kilka ziaren gorczycy, z pozostałych składników przygotować zalewę, zagotować, a następnie ostudzić, letnią zalać ogórki. Pasteryzować 3-5 minut.