Fasolka szparagowa duszona z mięsem
Potrawa ta pochodzi podobno z południa Europy. Może ktoś z gości tej strony zna jej pochodzenie? Potrawę wypróbowałam wielokrotnie i uważam że jest wyjątkowo smaczna. Dla mnie jest to sposób na szybki, smaczny i dietetyczny obiad. Przepis dostałam od Eli za co jestem jej bardzo wdzięczna.
Składniki: 2 cebule, 25 dkg fasolki szparagowej, 20 dkg mięsa, 2 duże dojrzałe pomidory, ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, sól i pieprz do smaku
Wykonanie: fasolkę obrać i poroić na mniejsze kawałki (2 cm), ugotować na pół miękko, w miedzy czasie na oliwie udusić cebule pokrojone w plastry, mięso, najlepiej drobiowe, ewentualnie wieprzowe (już wcześnie upieczone lub surowe) pokroić w kostkę i wrzucić do cebuli i dusić, następnie dodać odcedzoną fasolkę i obrane ze skórki pokrojone w kostkę pomidory, dusić jeszcze przez chwilę mieszając, na koniec dodać rozgnieciony ząbek czosnku i doprawić do smaku.