Sałatka jarzynowa

Ciekawa w smaku i nietypowa w wykonaniu. W końcu jest pora na takie przetwory, które zimową  porą przypomną nam smaki lata. Elu dziekuję za przepis.

Składniki i wykonanie: 4 kg ogórków pokroić w plastry, 0,5 kg marchwi zetrzeć na grubej tarce, 0,5 kg cebuli pokroić w pół plastry lub grubą kostkę, 0,5 kg papryki czerwonej pokroić w grubą kostkę lub w paski, 7-8 dużych ząbków czosnku pokroić w plasterki , zalewa: 1 szklanka oleju,1 szklanka octu 10%,1 szklanka cukru, 2 stołowe łyżki soli, 2łyżeczki pieprzu czarnego mielonego. Wszystkie warzywa wymieszać z przyprawami i zalewą i odstawić na 2,5 godz. potem przełożyć do słoików, pasteryzować od 12 do 15 min od chwili zagotowania zależnie od wielkości słoika (małe krócej ,duże dłużej)

Zapraszam do komentowania!

*

.